Teksty nie tylko o górach

Zajmujący blog z atrakcyjnymi treściami.

kulinaria

Dania staropolskie bez ustanku w modzie

Każda sztuka kulinarna cechuje się własnymi tradycjami, obrządkami i czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To przykre, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość uboga oraz łatwa. Większości z nas jednoczy się jedynie z pierogami (które są nadzwyczaj cenione na całym świecie), schabowym, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi honoruje się za krajowe, przede wszystkim z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i koneserów kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone zwykle z Polską. Można dostać je w wyjątkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają znakomicie smak stereotypowych pierogów ruskich czy też żadnych innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich wartość. W końcu to jedynie pożywienie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki różnorodnych dań, charakterystycznych dla różnych części Europy czy świata. Skoncentrujmy się niemniej jednak kolejny raz na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie produkty i składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak w gruncie rzeczy niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film