Smaczna włoska restauracja – menu i wino

Restauracje włoskie to w większości polskich miast najbardziej popularny rodzaj restauracji. Cenimy włoskie jedzenie bo jest smaczne, treściwe i nie jest kosztowne. Oczywiście najczęściej decydujemy się na pizzę. Bardziej wrażliwi konsumenci smakują mniej znane dania obiadowe – risotto, gnocchi czy włoskie zupy minestrone.
Szukając prawdziwej włoskiej restauracji warto zwrócić uwagę na kilka elementów: czy restauracja korzysta z włoskich składników, czy w menu znajdują się również nie tak popularne włoskie dania, czy karta win, zawiera typowo włoskie trunki. Włoskie potrawy to duża różnorodność oraz dania z wielu miejsc kraju. W najlepszej restauracji znajdziemy prawdziwy smak Włoch.

Włoska kuchnia jest nieskomplikowana, co nie zmienia tego, że jest mniej smaczna Z pewnością można stwierdzić, że jest to przepyszna kuchnia europejska .

Aromatyczne wino włoskie

Jakakolwiek szanująca się knajpka włoska, która ubiega się do tytułu bycia eleganckim punktem na gastronomicznej mapie regionu, nie powinna zapominać trunków. Kolacja z całą pewnością powinien zawierać również trunek. Lampka czerwonego wina to we Włoszech typowa praktyka. menu restauracji Najbardziej znane wina z Włoch to montepulciano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie bivongi i noto z Sycylii. Restauracja włoska – jeśli rzeczywiście ma być postrzegana jako klasycznie włoska, musi posiadać różnorodną kartę win.

Regionalna kuchnia włoska

Mając ochotę poznać fenomen kuchni włoskiej bez cienia wątpliwości warto wybrać się do restauracji, która jest w stanie przyrządzić nie jedynie pasty i pizzę.
Zobacz film