Dobra kuchnia włoska
Pragniesz dobrze zjeść? Wśród szerokich opcji, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to bogactwo smaków, kolorów i duża porcja składników odżywczych.

Tradycyjne włoskie smaki

Polakom kuchnia włoska, łączy się przede wszystkim z makaronem i pizzą i ewentualnie z winem. Tymczasem włoskie gotowanie to też takie przysmaki jak dojrzałe sery czy oliwki.

Popularne włoskie dania

Makarony są bazą włoskiej kuchni. Włosi gotują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wyobrazić sobie składniki których nie da się dodać do tej potrawy. Fajna restauracja włoska Kraków Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy dziczyzna i rożnorodne przyprawy, powodują, że makarony nie mogą się przejeść.

Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Dobrze przyrządzona włoska pizza to cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to margharita z mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.

Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To również lasagne, focaccia, minestrone oraz liczne desery – np. granita czy panettone. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- ricotty, mozarelli i pecorino.
Zobacz film